Jak zrobić zapiekane cukinie z fetą i suszonymi pomidorami?

Składniki farszu do cukinii

Suszone pomidory tak bardzo mi smakują, że jestem skłonna dodawać je prawie do wszystkiego. Tym sposobem znalazły się też w zapiekanych cukiniach. Faszerowane warzywa to pyszny, lekki obiad, a w tej wersji całkowicie wegetariański. Przygotowanie ich jest bardzo proste.

Jak zrobić zapiekane cukinię z fetą i suszonymi pomidorami?

Składniki na 4 osoby:

  • 4 cukinie (młode, szczupłe, bez wykształconych pestek około 20-25 cm długości)
  • 20 dkg sera feta (takiego oryginalnego, co się bardziej kruszy niż smaruje)
  • około 10 dkg suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku

Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Wydrążamy miąższ. Pozostała łódka z cukinii powinna mieć około 1 cm grubości.

Do miski wkładamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, posiekany miąższ z cukinii, oregano, kapary i pokruszony ser feta. Dokładnie mieszamy składniki. Farsz jest gotowy.

Czasem możemy kupić suszone pomidory w oliwie dobrze doprawione kaparami i oregano, wtedy w przygotowaniu farszu tych składników możemy nie uwzględniać.

Łódeczki z cukinii wypełniamy farszem. Nie będzie go dużo i nie powinno być, bo feta jest dość słona.

Zapiekane cukinie z fetą i suszonymi pomidoramiTak przygotowane cukinie układamy na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Do smarowania blachy swobodnie możemy wykorzystać oliwę spod pomidorów. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Do zapiekanej cukinii dobrze jest podać jakąś surówkę ze śmietaną lub jogurtem. Chodzi o złamanie słonego smaku farszu. Dla mnie idealna jest surówka z pomidorów śmietaną lub sałata ze śmietaną i cukrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *