Jak zrobić sałatę ze śmietaną i cukrem?

Sałata ze śmietaną i cukrem

Sałata ze śmietaną i cukrem to od dzieciństwa mój najbardziej ulubiony dodatek do obiadu. Sałata ze śmietaną i cukrem szczególnie dobrze pasuje do kotletów schabowych i do ich najdelikatniejszej wersji, czyli kotlecików z polędwiczki wieprzowej. Idealne też komponuje się z kotletami mielonymi. Pasuje do wszystkich mięs ze słodką nutą w smaku. Jeśli robimy pieczeń ze słodkim nadzieniem – np. pieczonego kurczaka – to sałata ze śmietaną i cukrem będzie pasowała idealnie. Ostatnio taką sałatkę podawałam do mostka cielęcego faszerowanego pikantnym nadzieniem z rodzynkami.

Pokrojona sałata lodowaJaką sałatę można podać ze śmietaną i cukrem?

Dawno dawno emu praktycznie nie było wyboru różnych gatunków sałaty. Jak była – taką mieszałam ze śmietaną i cukrem. Ostatnio nawet sałatę rzymską podałam ze śmietaną i cukrem i była pyszna. Zasadniczo kupuję jednak do takiej surówki do obiadu sałatę masłową lub lodową.

W jakich proporcjach połączyć sałatę z e śmietaną i cukrem?

Zawsze kierujemy się własnym smakiem.

Moim zdaniem na 4 osoby potrzeba:

  • 1/2 główki sałaty lodowe
  • 20 ml kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
  • 4 płaskie łyżeczki cukru

Sałatę kroimy, lub rwiemy na drobne kawałki. Polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem. Mieszamy. Mniam!.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *