Lemoniada pietruszkowa

Lemoniada pietruszkowaLemoniada pietruszkowa w wyjątkowy sposób zaspokaja pragnienie w upalny dzień. Jeśli lubicie zieloną pietruszkę, to naprawdę się w niej zakochacie. Nie przygotowuję jej nigdy w dużym dzbanku – tylko na raz do picia. Przeważnie są to w związku z tym 2 szklanki.

Składniki na 0,5 litra orzeźwiającej lemoniady pietruszkowej:

  • dwie czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżeczki miodu (delikatny lipowy, rzepakowy lub ewentualnie wielokwiatowy)
  • około 400 ml zimnej wody
  • kostki lodu

Posiekaną natkę pietruszki miód i sok z cytryny wkładamy do blendera. Zalewamy minimalną ilością wody, przy której możemy blender włączyć. Chodzi o to, że pietruszka łatwiej nam się dokładnie zmiksuje z małą ilością wody. Kostki lodu wrzucamy do szklanek, zalewamy rozmiksowaną natką i uzupełniamy wodą do pełnej szklanki.

Lemoniada pietruszkowa jest gotowa do picia.

Odradzam mocniejsze słodzenie. Ulepek pietruszkowy nie orzeźwia. 😉

I jak? Jeśli nie jesteście przekonani, to spróbujcie chociaż jeden raz. Zawsze jeden raz możecie pomyśleć:

Robię to dla zdrowia. Przecież pietruszka zawiera dużo witamin.

Jestem przekonana, że po pierwszym razie będzie drugi i trzeci i znów. 😉

Lemoniada pietruszkowa to stary przepis przekazany mi przez moją przyjaciółkę Ulkę. A Ulka cóż… Naprawdę gotuje lepiej ode mnie… i kilka przepisów na moim blogu pochodzi właśnie od niej… A najlepsze są jej śledzie… mocno pikantny śledź z papryką pepperoniśledzie z miodem i wiśniami… Muszą być dobre skoro weszły na stałe do mojego repertuaru. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *