Jak zrobić faszerowane cukinie?

Faszerowane cukinie z sosem tzatzikiFaszerowane cukinię robię z farszem bardzo podobnym do tego, który wkładam do bakłażanów. Oczywiście, żeby taki farsz zrobić to trzeba mieć młode cukinie – bez dojrzałych pestek. Po prostu potrzebny jest nam miąższ z cukinii. Ewentualnie jeśli mamy bardzo dojrzałe cukinie można pokroić jedną cukinię w dość drobną kostkę i użyć jej jako składnika farszu. Wtedy tą cukinię obieramy przed pokrojeniem.

Dla skupienie uwagi szczegóły przygotowania pieczonych faszerowanych cukinii podam dla młodych cukinii.

Jak przygotować pieczone, faszerowane cukinie na 4 osoby? Składniki:

  • 4 cukinie – po około 20 cm długości
  • 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg ryżu najlepiej w woreczku
  • 3 łyżki – około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli

Faszerowane cukinie gotowe do pieczeniaZawsze zaczynam od ugotowania ryżu. Do przygotowania farszu potrzebny mi jest ugotowany, sypki, przestudzony ryż.

W czasie gotowania ryżu przygotowuję pozostałe składniki farszu.

Cebulkę drobno kroję i zrumieniam na 2 łyżkach oliwy. Odstawiamy do ostudzenia.

Mielę mięso – jak kupię mięso w kawałku i sama zmielę, to wiem później, co zjadłam.

Cukinie myję i kroję na pół wzdłuż. Wydrążam  z nich łódeczki grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ kroję na małe kawałki.

Do mięsa dodaję miąższ cukinii, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzony ryż, pieprz, oregano i łyżeczkę soli. Dokładnie wyrabiam.

Łódeczki z cukinii wypełniam farszem. Układam na blasze posmarowanej delikatnie resztą oliwy. Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 45 minut.

Jak podać faszerowane cukinie?

Faszerowanego cukinia jest moim zdaniem najlepsza z dodatkiem sosu tzatziki. Można też na pięć minut przed końcem pieczenia posypać jakimś utartym na tarce łagodnym łatwo topiącym się żółtym serem, ale wtedy lepiej smakuje z miksem sałat delikatnie skropionym sosem winegret.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *