Gicz cielęca – jak robić wykwintny krupnik ryżowy?

Giczy cielęca to najlepszy kawałek cielęciny do przygotowania wykwintnej wersji krupniku ryżowego. Ze względu na gatunek użytego mięsa jest to naprawdę bardzo delikatna, wyśmienita w smaku zupa. Dawno, dawno 😉 temu, w czasach mojego wczesnego macierzyństwa, właśnie taka zupka na cielęcinie … Czytaj dalej

Jak zrobić zupę – rosół wakame?

Zupa wakame to rosół z dodanym wszystkim, co naprawdę lubię w kuchni dalekiego wschodu i o dziwo bardzo dobrze się komponuje. To taka moja domowa “chińska zupka”. 😉 Uwielbiam grzyby mun i glony wakame. Nigdzie wcześniej nie jadłam dokładnie takiej … Czytaj dalej

Jak zrobić biały barszcz?

Biały barszcz… intensywnie chrzanowy w smaku… ugotowany na białej kiełbasie, z połówką jajka ugotowanego na twardo, z dodatkiem ziemniaków okraszonych smalczykiem domowym… mmm… pysznie… Barszcz biały to pyszna zupa na jesień i zimę. Często jest też podawania na świąteczny wielkanocny … Czytaj dalej