Pierniczki świąteczne też na choinkę

Pierniczki – cudne ciasteczka pachnące korzeniami, idealny dodatek do filiżanki kawy… ale również głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze tradycja związana ze Świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu rodzinnym pierniczków się jednak nie piekło i właściwie nie miałam wypróbowanego przepisu … Czytaj dalej

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki są idealne na przystawkę lub przekąskę. Doskonale pasują do kufla chłodnego jasnego piwa. Łatwo się je przygotowuje i można je przygotować wcześniej, a w odpowiednim momencie wsadzić je na 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Składniki kupujemy na sztuki. … Czytaj dalej

Pieczarki faszerowane nadzieniem mięsnym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym, to doskonałe danie obiadowe, na przystawkę tudzież na zakąskę. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości pieczarek użyjemy. Na obiad, z czystego lenistwa, podajemy duuuże faszerowane pieczarki. Po prostu szybciej się przygotowuje po 2 ogromne pieczarki na … Czytaj dalej

Pieczone kacze udka

Pieczone kacze udka – jednocześnie i wilgotne i kruche – to po prostu doskonały wybór na niedzielny obiad (także na Wielkanoc, Boże Narodzenie i inne rodzinne przyjęcia). Aromat jałowca i rozmarynu delikatnie się wysnuwa z kuchni subtelnie informując, że niedługo … Czytaj dalej