Mousaka to grecka zapiekanka z bakłażanami. Jak jadłam ją pierwszy raz nie byłam nią zachwycona, ale później zmieniłam zdanie, szczególnie po zmianach jakie wprowadziłam pod własny gust.
Oryginalnie potrawa jest dość tłusta – mocno przesiąknięta oliwą. Zapieka się smażone mięso, smażone ziemniaki i smażone też wcześniej bakłażany. Oliwa z oliwa jest pyszna i zdrowa, ale mimo to moja mousaka nie zawiera jej aż tak dużo. Bakłażany piekę lub gotuje na parze, a ziemniaki gotuje w mundurkach. Ale przejdźmy do szczegółów.
Składniki na mousakę dla 4-6 osób:
- 2 bakłażany (około 70 dkg)
- 1/2 kg ziemniaków
- 40 dkg mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule (około 20 dkg)
- 2 duże dojrzałe pomidory (około1/2 kg)
- mały pęczek natki pietruszki
- 100 ml białego pół wytrawnego wina
- 50 ml oliwy z oliwy extra vergine
- 4 dkg masła + masło do wysmarowania formy
- 2 dkg maki
- 1/2 litra mleka
- szczypta świeżo naskrobanej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Jak przygotować grecka zapiekankę mousaka?
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Wybieramy ziemniaki tej samej wielkości, żeby się w równym tempie gotowały. Dokładnie je myjemy i wstawiamy do wrzątku. Gotujemy około pół godziny – do miękkości. Odcedzamy.
Zabieramy się za bakłażany. Zawsze bakłażany kroiłam na plastry, posypywałam solą i odstawiałam, żeby się spociły i straciły gorycz. Robiłam tak rutynowo, jednak większość obecnie dostępnych w sklepach bakłażanów nie wymaga tego zabiegu. Bakłażany kroimy w plastry około 1cm grubości i gotujemy na parze przez 15 minut.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Jak cebule zacznie się złocić wkładamy mięso i dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilkę – chodzi o to, żeby ogrzało się w całej objętości i było dobrze rozdrobnione.
Pomidory zalewamy na 15 sekund wrzątkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę lub nawet w dowolne kawałki i dodajemy do mięsa.
Zieloną pietruszkę siekamy na drobno i również dodajemy do mięsa. Dolewamy wino. Dokładnie mieszamy. Czekamy aż się zagotuje i zmniejszamy grzanie kuchenki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Ilość sosu powinna się nieco zredukować. Mięso doprawiamy nieco do smaku solą i pieprzem
Przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Na gotujące się w rondlu masło wsypujemy masło i smażymy bez przerwy mieszając aż mąka z masłem zbieleje. Dolewamy powoli mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy formę do zapiekania. Ja ostatnio używam bardzo fajnej formy podobnej do tortownicy, bo ze zdejmowanym bokiem. Ma ona wymiary 18 cm na 28 cm i 7 cm wysokości Formę smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w plastry – około 1 cm grubości Na dno wkładamy pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy podduszone mięso. Następną warstwą są bakłażany. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut. Mousakę wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 minut przed podaniem. Wcześniej nie będzie się chciała kroić – będzie się rozpadać,
Jak podać mousakę?
Uwielbiam mousakę w towarzystwie sałatki greckiej. Możemy też ją zapakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy.