Jak zrobić moussakę?

moussaka-ze-zdjetym-bokiem-formyMousaka to grecka zapiekanka z bakłażanami. Jak jadłam ją pierwszy raz nie byłam nią zachwycona, ale później zmieniłam zdanie, szczególnie po zmianach jakie wprowadziłam pod własny gust.

Oryginalnie potrawa jest dość tłusta – mocno przesiąknięta oliwą. Zapieka się smażone mięso, smażone ziemniaki i smażone też wcześniej bakłażany. Oliwa z oliwa jest pyszna i zdrowa, ale mimo to moja mousaka nie zawiera jej aż tak dużo. Bakłażany piekę lub gotuje na parze, a ziemniaki gotuje w mundurkach. Ale przejdźmy do szczegółów.

Składniki na mousakę dla 4-6 osób:

  • 2 bakłażany (około 70 dkg)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 40 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule (około 20 dkg)
  • 2 duże dojrzałe pomidory (około1/2 kg)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 100 ml białego pół wytrawnego wina
  • 50 ml oliwy z oliwy extra vergine
  • 4 dkg masła + masło do wysmarowania formy
  • 2 dkg maki
  • 1/2 litra mleka
  • szczypta świeżo naskrobanej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Jak przygotować grecka zapiekankę mousaka?

składniki-moussakiZaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Wybieramy ziemniaki tej samej wielkości, żeby się w równym tempie gotowały. Dokładnie je myjemy i wstawiamy do wrzątku. Gotujemy około pół godziny – do miękkości. Odcedzamy.

Zabieramy się za bakłażany. Zawsze bakłażany kroiłam na plastry, posypywałam solą i odstawiałam, żeby się spociły i straciły gorycz. Robiłam tak rutynowo, jednak większość obecnie dostępnych w sklepach bakłażanów nie wymaga tego zabiegu. Bakłażany kroimy w plastry około 1cm grubości i gotujemy na parze przez 15 minut.

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie. Jak cebule zacznie się złocić wkładamy mięso i dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilkę – chodzi o to, żeby ogrzało się w całej objętości i było dobrze rozdrobnione.

moussaka-w-formiePomidory zalewamy na 15 sekund wrzątkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę lub nawet w dowolne kawałki i dodajemy do mięsa.

Zieloną pietruszkę siekamy na drobno i również dodajemy do mięsa. Dolewamy wino. Dokładnie mieszamy. Czekamy aż się zagotuje i zmniejszamy grzanie kuchenki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Ilość sosu powinna się nieco zredukować. Mięso doprawiamy nieco do smaku solą i pieprzem

Przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Na gotujące się w rondlu masło wsypujemy masło i smażymy bez przerwy mieszając aż mąka z masłem zbieleje. Dolewamy powoli mleko cały czas mieszając. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowujemy formę do zapiekania. Ja ostatnio używam bardzo fajnej formy podobnej do tortownicy, bo ze zdejmowanym bokiem. Ma ona wymiary 18 cm na 28 cm i 7 cm wysokości Formę smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w plastry – około 1 cm grubości Na dno wkładamy pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy podduszone mięso. Następną warstwą są bakłażany. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy.

moussaka-zapakowana-na-lunch-do-pracyTak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut. Mousakę wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 minut przed podaniem. Wcześniej nie będzie się chciała kroić – będzie się rozpadać,

Jak podać mousakę?

Uwielbiam mousakę w towarzystwie sałatki greckiej. Możemy też ją zapakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *