Naleśniki z cukinią i serem feta chodziły za mną przez kilka dni… Kupiłam przepiękną cukinię. Ważyła ponad 2 kg. Właściwie to wolałabym kupić 5 malutkich, ale to koniec sezonu, a zawsze z gruntu warzywo jest lepsze niż ze szklarni. Po przekrojeniu i obraniu było tego 1,80 kg. Dużo, ale zawsze można część farszu z naleśników użyć następnego dnia jako warzywa na gorąco – dodatek do obiadu.
Przygotowanie naleśników z cukinią i serem feta zaczynamy od przygotowania farszu.
Jak zrobić do naleśników farsz z cukinii z serem feta? (dla gromady głodnych studentów, co to ich naszło, żeby się razem pouczyć)
- 1 ogromna cukinia (musi mieć ponad 2 kg)
- 1 bardzo duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zółta papryka
- 4 papryczki pepperoni
- około 50 ml oliwy z oliwek ekstra vergine
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- 30 dkg sera feta
Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Jak cebula zaczyna się złocić dokładamy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Następnie dokładamy jeszcze oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno paprykę pepperoni. Przez chwilę smażymy jeszcze cebulę z papryką. W międzyczasie obieramy ze skórki cukinię, kroimy na ćwiartki wzdłuż. Usuwamy pestki. Łódeczki z cukinii kroimy na plasterki około 3-4 mm grubości. (Jeśli mamy młodą cukinię, to nie trzeba jej obierać ze skórki, ani usuwać pestek. Po prostu kroimy w plasterki.) Dokładamy cukinię do smażącej się cebuli z papryką. Dodajemy przyprawy. Odrobinę solimy.
Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut do 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia pokrywka powinna być lekko uchylona, żeby cukinia odparowywała wodę.
Fetę kroimy w kostkę około 1cm na 1 cm. Wkładamy do cukinii jak już jest uduszona i mieszamy. Feta jest dość słona, więc dopiero po dodaniu fety próbujemy i solimy do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba.
Jak zrobić naleśniki z cukinią i fetą?
- smażymy 12 idealnych naleśników przygotowując ciasto z 3 jajek
- na naleśnik nakładamy odrobinę utartego zółtego sera, który łatwo się topi np. mozzarella (na wszystkie naleśniki będzie trzeba około 35 dkg)
- nakładamy dużą czubatą łyżkę farszu, albo dwie
- naleśnik składamy na pół
- polewamy sosem czosnkowym
W razie potrzeby możemy naleśniki przed polaniem sosem czosnkowym podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Takie naleśniki to naprawdę syte danie. I naprawdę tanio i szybko można przygotować. Oczywiście jak przygotowujemy mniejszą ilość zajmie nam to trochę mniej czasu… Szczególnie oszczędzić można na ilości smażonych naleśników.