Jak zrobić grzane wino – grzaniec galicyjski?

Grzane wino jest dobre o każdej porze roku. Oczywiście wymagany jest chłodny wieczór, ale o to nie trudno ani zimą ani latem. Grzane wino doskonale rozgrzewa. Pasuje równie dobrze do obiadokolacji – jakieś ciemne mięsa ze słodką nutą np. luzowana … Czytaj dalej

Jak zrobić nalewkę z pigwy – pigwowca japońskiego?

Nalewka z pigwy jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, po prostu pyszna. Ma cudowny złotobrązowy kolor. Jest wspaniała na długie zimowe wieczory. Oczywiście nie można nadużywać, ale w rozsądnych ilościach podobno działa leczniczo. Ma pomagać przy przeziębieniu i na dolegliwości żołądkowe. Pigwa, … Czytaj dalej

Jak zrobić orzechówkę?

Orzechówka to nalewka na niedojrzałych orzechach włoskich. Orzechówka zawsze stała u babci w apteczce. Była wyłącznie “na lekarstwo”. Miała pomagać na dolegliwości żołądkowe i dobra też była na rozgrzewkę. Smak orzechówki pamiętam z dzieciństwa, bo zostałam kilka razy poczęstowana, żeby … Czytaj dalej