Oczywiście naleśniki do naleśników z fetą i szpinakiem robimy jak zwykle według przepisu na idealne naleśniki. Cały cymes jest w farszu. Farsz przygotowuje się dziecinnie prosto, więc na pewno nie sprawi nam to kłopotu.
Jak przygotować farsz do naleśników z fetą i szpinakiem? Składniki:
- 270 g standardowa kostka sera feta
- 500 g mrożonego szpinaku liście
- 4 dkg masła
- 2-3 ząbki czosnku
Mrożony szpinak wkładamy do garnka. Dodajemy masło i podgrzewamy pod przykryciem aż się zagotuje i całkowicie rozmrozi. Jeśli jest wodnisty to minimalne go odparowujemy. Farszu ze szpinaku nie zagęszczam mąką. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaję pokrojoną w kostkę fetę (chudy ser feta lepiej zachowuje kształt po pokrojeniu). Mieszam – farsz jest gotowy.
Same naleśniki składam w trójkąty podobnie jak naleśniki z serem i wanilią, i odgrzewam na patelni na odrobinie masła. Naleśniki z serem feta i szpinakiem podaję polane ketchupem i majonezem. To ma być domowy obiad, ale przygotowanie ma być bardzo proste. Oczywiście jeśli chodzi o ketchup to kupując wybieram taki bez konserwantów, który jest zrobiony z pomidorów, a nie z czerwonej farby 😉