Pierniczki świąteczne też na choinkę

Pierniczki – cudne ciasteczka pachnące korzeniami, idealny dodatek do filiżanki kawy… ale również głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze tradycja związana ze Świętami Bożego Narodzenia. U mnie w domu rodzinnym pierniczków się jednak nie piekło i właściwie nie miałam wypróbowanego przepisu … Czytaj dalej

Pieczone kacze udka

Pieczone kacze udka – jednocześnie i wilgotne i kruche – to po prostu doskonały wybór na niedzielny obiad (także na Wielkanoc, Boże Narodzenie i inne rodzinne przyjęcia). Aromat jałowca i rozmarynu delikatnie się wysnuwa z kuchni subtelnie informując, że niedługo … Czytaj dalej

Jak zrobić udka kaczki pieczone w czerwonym winie ze śliwkami suszonymi?

Uwielbiam pieczoną kaczkę. Kiedy jestem w restauracji i mam taką możliwość wybieram kaczkę. Nie jest to najtańsze mięso, więc nie pojawia się zbyt często na moim stole, ale czasem warto sobie kaczkę zafundować. Czasem piekę ją w całości, czasem piekę … Czytaj dalej

Suszone owoce cytrusowe – mandarynki, pomarańcze, cytryny…

Kiedy suszymy owoce cytrusowe? Owoce cytrusowe suszymy na kilka dni przez świętami Bożego Narodzenia. W domu zaczynają nam się wtedy roznosić świąteczne aromaty. W cudowny i prawie niezauważalny sposób pojawia się świąteczna atmosfera. Dawno temu w komunistycznych czasach, żal było … Czytaj dalej