Jak zrobić pyszną grochówkę z soczewicą?

Pyszną grochówkę z soczewicą jadłam u szwagra na działce w minioną niedzielę. Oczywiście spytałam: jak ją zrobił? Wysłuchałam, a co z tego zapamiętałam postanowiłam zapisać.
Składniki: wywar z golonki, boczek wędzony, groch, włoszczyzna, soczewica, czosnek, ziemniaki, przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy, duuuużo majeranku.
Jak zrobić pyszną grochówkę z soczewicą?
Wywar z golonki był w domu i trzeba było go zużyć. Nadał zupie nieco poślizgu, bo była to właściwie galareta z gotowania golonek. Szwagier lubi bawić się w kuchni, więc zupę gotował długo i namiętnie, gotując różne składniki oddzielnie w 3 garnkach.
W pierwszym garnku w wodzie ugotował boczek z połową grochu, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym. To powinno się moim zdaniem gotować około godziny. Boczek został pokrojony na kawałki i wrzucony do zupy, a groch był całkowicie rozgotowany.
W drugim garnku w połowie wywaru z golonki gotował przez 10 minut soczewicę. Odcedził ją na sicie.W tym samym wywarze przez 20 minut gotował drugą połowę grochu, a następnie odcedził groch na sicie.
W trzecim garnku w połowie wywaru z golonki ugotował pokrojoną drobno włoszczyznę i ziemniaki pokrojone na frytki. To musiało się gotować około pół godziny. Włoszczyzna była normalnie oczyszczona, ale ziemniaki były ze skórką. Spytałam czy to taka moda, czy zwykłe lenistwo, i dowiedziałam się, że pani Gesslerowa w jednym ze swoich programów kulinarnych tak zalecała. Niestety usłyszał to mój syn i powiedział, że już nigdy więcej nie będzie obierał ziemniaków 😉
Kolejnym etapem było umieszczenie wszystkich składników w jednym garnku. Do całości został dodany czosnek pokrojony w plasterki i dużo majeranku.
Solą doprawiamy zupę na koniec – wędzony boczek jest słony i może się okazać, że zupa nie wymaga solenia.
Oddzielne gotowanie soczewicy i części grochu ma sens, bo wtedy te składniki, które wymagają krótszego gotowania zachowują swoją strukturę.
Zupa była naprawdę pyszna. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *