Jak zrobić zupę fasolową?

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to właściwie pełen codzienny obiad. Jak podaję zupę fasolową to zdarza mi się nie robić drugiego dania. Jest sycąca i prócz białka z fasoli ma jeszcze wkładkę mięsną w postaci boczku. Bez przesady! – nie trzeba codziennie jeść obiadu z dwóch dań z przystawką i deserem.

Jak zrobić zupę fasolową? Składniki na zupę dla 4 osób:

  • 25 dkg fasoli – najlepiej piękny jaś
  • 20 dkg boczku wędzonego surowego
  • 5 dkg mrożonej włoszczyzny lub naprawdę odrobina świeżej
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany do zup 18% tłuszczu
  • ewentualnie sól do smaku.

Fasola piękny jaś po namoczeniu

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 12 godzin. Zawsze robię to wieczorem poprzedniego dnia.Wody nalewamy dużo – tak, żeby nam fasola wszystkiej nie wchłonęła i nie zaczęła obsychać po wierzchu.

Z namoczonej fasoli odlewamy wodę i zalewamy ją świeżą wodą. Stawiamy na kuchence i zaczynamy gotować. Jak zawrze dokładamy wędzony boczek, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Wyjmujemy boczek.

Dodajemy włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze przez 20 minut. Dokładamy pokrojony w małe plasterki boczek. Zabielamy śmietaną. Oczywiście śmietanę z pojemniczka trzeba przełożyć do większego kubka dobrze wymieszać, Dodawać do śmietany po trochu zupę, żeby śmietana się zaciepliła – oczywiście mieszając dokładnie. Jak śmietana się zaciepli wlewamy ją do zupy. Taki proces zapobiega zwarzeniu się śmietany. Teraz próbujemy zupę. Jeśli jest mało słona to możemy trochę posolić, ale trzeba z tym uważać. Boczek wędzony jest dość słony i sam dodatek boczku powinien wystarczyć. Chyba najlepiej jest podać do stołu solniczkę i każdy sobie solą może sam doprawić.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *