Jak zrobić rosół z ryby z pulpetami?

Rosół z ryby robię jak mam czas pilnować gotujących się resztek rybnych. Muszą się gotować 4 godziny.
Zupa rybna z pulpetamiSkąd wziąć takie resztki rybne?
Kupuję całą rybę. Sama ją filetuję. Zostaje głowa, kręgosłup, płetwy… Na dodatek jest na nich jeszcze dużo rybiego mięsa. Dokładnie oczyszczam głowy – trzeba usunąć oczy i skrzela. Zamrażam takie resztki, a potem w odpowiednim momencie wyjmuję. Najczęściej mam takie resztki z łososia. Są to pozostałości po robieniu sushi.
Jak zrobić rosół z ryby?
Zamrożone resztki z ryby wkładam do zimnej wody. Powoli doprowadzam do wrzenia. Doprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, kilkoma ziarnami czarnego pieprzu i gotuję na bardzo wolnym ogniu przez 4 godziny. Łyżką cedzakową wyjmuję ryby z zupy, lub jeśli nie dają się wyłowić przecedzam wywar przez sito. Do wywaru dodają włoszczyznę mrożoną w słupkach i gotuję jeszcze 15 minut.
Zupa rybna z pulpetami zbliżenieJak zrobić pulpety rybne?
Obieram dokładnie ości i całe mięso z ryby mielę przez maszynkę. Jeśli mięsa jest mało dodaję jednego lub dwa filety surowe i mielę. Chodzi o to, żeby mięsa mielonego z ryby było na objętość 3 filetów. Mielę jeszcze 1 małą cebulkę. Dodaję do tego 3 białka z jaja i przyprawy: sól, pieprz i 3 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki. Wyrabiam ręką masę na pulpety dodając taką ilość bułki tartej, żeby masa ładnie się modelowała – około 3 czubate łyżki. Lepię kulki po około 2 cm średnicy.
Pulpety wkładam łyżką do gotującego, osolonego do smaku rosołu. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania.
Rosół z ryby z pulpetami serwuję z makaronem posypany zieloną pietruszką.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *