Jak zrobić dobry rosół z kury?

Bardzo lubię domowy rosół z kury. Jest to na dodatek bardzo łatwa organizacyjnie zupa do podania jak się robi niedzielny obiad dla całej rodziny np. na 17 osób. Wstawia się do gotowania, gotuje się i jest. Właściwie nie trzeba rosołu pilnować.
Składniki: Kura, włoszczyzna, przyprawy.
Dzisiaj kupiłam uroczą, malutką kurkę na bazarku u rolnika, który sprzedawał też swoje jajka. To jest zupełnie inna jakość niż sklepowa kura. Podzieliłam kurę na kawałki: nóżki, skrzydełka, piersi, kuper i grzbiet. Wstawiłam do gotowania do zimnej wody. Dodałam z przypraw sól, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy. Gotowałam to około godziny na wolnym ogniu. Dodałam włoszczyznę – 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. Z włoszczyzną gotowałam jeszcze 1,5 godziny. Na koniec gotowania dołożyłam pęczek zielonej pietruszki – zwinięty w kłębek i związany nitką. Można dodać same łodygi i resztę natki pokroić drobno. Ja miałam dzisiaj w domu nadmiar zielonej pietruszki, więc nie oszczędzałam..
Jak podać rosół?
Oczywiście najlepiej rosół podać z domowym makaronem, ale można też użyć po prostu makaronu nitki. Dobrze jest jednak wybrać makaron 5-jajeczny. Rosół posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Można też wypić kubek rosołu z roztrzepanym żółtkiem z jaja kurzego. Mniam, a jak rozgrzewa…
Na koniec zostaje nam problem, co zrobić z górą mięsa z rosołu? Ja przerobię je na pasztet, chyba, że ktoś z domowników do tego nie dopuści wyjadając mięso wcześniej. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *