Sos z kurek

Sos z kurek - ekskluzywny dodatek do obiadu

Sos z kurek – ekskluzywny dodatek do obiadu

Sos z kurek czyni nasz obiad ekskluzywnym… Wystarczy iść do lasu nazbierać uroczych żółtych grzybków (nie pomylić ich z żadnymi innymi, bo to mogłoby być niebezpieczne) i  ze zwykłego posiłku robi się wykwintny. Wcale nie muszą to być ani polędwiczki, ani schab w sosie kurkowym, ani też tym bardziej stek z sosem z kurek i suszonych pomidorów… Wystarczy kotleciki z jajek polać sosem z kurek i zwykły jarski obiad robi się “świąteczny”.

Jak zrobić sos z kurek? Składniki na 3 osoby na naprawdę intensywny sos z kurek:

  • 25 dkg kurek
  • 1 duża cebule około 100 g
  • 4 dkg masła
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 100 g kwaśnej śmietany (śmietana 18% tłuszczu do zup i sosów lub trochę mniej 22%-owej)
  • 5 g mąki – dosłownie jedna płaska łyżka

Zaczynamy od dokładnego wypłukania kurek. Mimo dokładnego obierania zawsze zostaje nam odrobina piasku i drobinki listków ze ściółki leśnej. Warto zrobić to dokładnie, żeby nam piach nie chrzęścił w zębach. Grzyby zanurzamy w wodzie, delikatnie mieszamy i wyjmujemy. Wylewamy wodę, nabieramy czystej wody i ponownie zanurzamy w niej grzyby. Trzy, cztery płukania i grzyby powinny być czyste, chociaż czasem musimy jeszcze dodatkowo delikatnie nożykiem pousuwać listki, które w płukaniu nie chciały się odczepić.

Cebulę obieramy kroimy w dość drobną kostkę.

Na patelnię wykładamy masło. Na rozgrzane wkładamy cebulę. Smażymy delikatnie mieszając aż zacznie się rumienić. Cebula powinna być na pół szklista, na pół rumiana.

Dodajemy pokrojone wcześniej kurki. Ja zawsze staram się pokroić korzonki w małe kawałki, a czapeczki zostawić prawie w całości. Fajnie jest mieć w sosie trochę takich całych czapeczek. Chwilę podsmażamy. Nasze kurki były mokre, ale ta woda momentalnie odparowuje. Wtedy dolewamy 3/4 szklanki wody i zaczynamy dusić kurki pod przykryciem. Dobrze jest widzieć co się dzieje z naszym sosem, czyli patrzeć przez szklaną pokrywkę. Kurki trzeba gotować około 20 minut. Gaz, grzanie zmniejszamy na czas duszenia na minimum, ale tak, żeby się jeszcze gotowało. Niezależnie od czasu gotowania kurki i tak będą twarde – taka już ich uroda, ale po 20 minutach już na pewno nie będą surowe. 😉

Sos z kurek na patelni

Sos z kurek na patelni

Do śmietany dodajemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy. Gorący sos z patelni dodajemy po łyżce do śmietany i mieszamy (śmietanę z sosem). Jak już dodamy tak ze 7 łyżek śmietana jest zacieplona i gotowa do wlania do sosu – dzięki temu nie powinna się zwarzyć. Wlewamy i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Jeszcze trzeba tylko posolić i popieprzyć do smaku i sos kurkowy jest gotowy do podania, czyli polania… czegoś, co nam się wymarzy. Można polać zwykłe ziemniaki z wody, można polać makaron… Ja dzisiaj sosem kurkowy polałam ziemniaki i kotlety z jajek, i było pysznie…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *