Risotto z kurkami to wykwintny obiad, który możemy przygotować w mniej niż pół godziny. Możemy się nim cieszyć przez całe lato i wczesną jesień korzystając ze świeżych kurek, a przez pozostałą część roku używając mrożonych lub przygotowanych samodzielnie słoików z kurkami w lekko słonej zalewie (uwaga trzeba 3 razy pasteryzować!) Risotto z kurkami to genialny pomysł na szybki obiad po pracy. Kurki nigdy nie są tanie, ale do przygotowania risotto na 4 osoby wystarczy 10 dkg kurek, a jeśli sami sobie nazbieramy, to już na pewno bankructwo nam nie grozi. 😉
Jak przygotować risotto z kurkami?
Składniki (na obiad dla 4 osób):
- 30 dkg ryżu do risotto
- 45 ml oliwy z oliwek extra vergine
- jedna mała cebula, lub pół dużej
- malutki kawałek selera około 5 dkg
- 1/2 litra rosołu lub jedna bulionetka knorra (absolutnie nie używamy kostek rosołowych z zawartością benzoesanu sodu)
- 2 dkg masła
- 10 dkg kurek
- sól (jeśli rosół nie był wystarczająco słony i trzeba potrawę dosolić do smaku)
- czarny pieprz do smaku
Kurki obieramy i płuczemy dokładnie. Dość drobno kroimy. Gotujemy w około 250 ml wody przez 15 minut.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kawałek selera po obraniu kroimy w drobną kostkę 2 mm na 2 mm. Do patelni wlewamy oliwę i dusimy na niej cebulę z selerem przez około 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie przyrumieniamy cebuli.
Ryż płuczemy kilkukrotnie aż wylewana woda będzie czysta lub wsypujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą przed chwilę. Osączony ryż wsypujemy do patelni z cebulą i selerem. Smażymy przez chwilę mieszając aż każde ziarenko ryżu będzie dokładnie obtoczone w oliwie i ryż wchłonie całą oliwę z cebuli. Do ryżu dolewamy po łyżce wazowej gorący rosół. Dokładnie mieszamy. Jak jedna chochla rosołu się wchłonie to dolewamy następną. Mieszamy prawie cały czas. Jak skończy się na rosół dolewamy wywar z kurek. Z ostatnią porcją wywaru wsypujemy kurki. Proces wlewania płynu do ryżu zajmuje około 15 minut.
Zestawiamy patelnię z risotto z kuchenki. Dodajemy masło, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przykrywamy o odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Ryż w tym czasie dochodzi. Risotto jest gotowe do podania.
Smacznego!