Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z rodzynkami?

Sałatka z selera naciowego z kukurydzą i rodzynkami

Seler naciowy ma dużo delikatniejszy smak niż korzeń selera. Jednak smak jest tak charakterystyczny, że stanowi przewodnią nutę smakową w sałatkach nawet z niewielką zawartością selera. Dodatki powinny być raczej neutralnymi w smaku wypełniaczami. Można na koniec doprawić sałatkę trochę pikantnie czarnym pieprzem lub suszonym pepperoni.

Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z rodzynkami?

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłko
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • garść rodzynek
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • pieprz, pepperoni i ewentualnie sól do smaku

Składniki sałatki z selera naciowego przed wymieszaniemŁodygi selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Jabłko obieramy ze skórki lub nie. Na pewno usuwamy gniazda nasienne. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Jaja obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Rodzynki możemy namoczyć w wodzie, jeśli są bardzo suche. Wystarczy zalać je odrobiną wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć z wody. Jeśli rodzynki są miękkie po prostu je do sałatki dodajemy. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku pieprzemi i ewentualnie solą lub jeśli jesteśmy wielbicielami potraw pikantnych możemy dodać odrobinę pepperoni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *