Sałatka z selera naciowego to ciekawy dodatek do obiadu. Dobrze też nadaje się jako jedna z sałatek na przyjęcie w formie zimnego bufetu. Problem z sałatką z selera naciowego jest taki, że jak się kupi seler naciowy, to potem sałatkę z selera trzeba jeść przez kilka dni pod rząd, bo wykorzystujemy jednorazowo tylko kilka łodyg. Seler naciowy jednak dobrze komponuje się z różnymi składnikami.
Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z orzechami włoskimi?
Składniki na sałatkę dla 4 osób:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duże jabłko
- 5 dkg orzechów włoskich
- łyżka majonezu
Łodygi selera kroimy w poprzek włókiem na plasterki grubości maksimum 2 mm. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Orzechy możemy dodać w połówkach lub trochę drobniej pokrojone. Dodajemy do tego łyżkę majonezu. Mieszamy i pyszna sałatka z selera naciowego jest gotowa.
Smacznego!