Zielone szparagi – jak ugotować i podać?

Gotowane zielone szparagi

Zielone szparagi są ostrzejsze w smaku od białych szparagów.  Ich ugotowanie nie jest trudne. Nie jest potrzebny specjalny wysoki garnek do szparagów. Doskonale się gotują w szerokim płaskim rondlu.

Przygotowanie szparagów trzeba zacząć od ich zakupu. Co to znaczy że szparagi są ładne? Powinny być dość grube. Średnica powinna być większa niż jeden centymetr. Główka powinna być lekko fioletowa, a prawie cała łodyga zielona.

Zielonych szparagów w odróżnieniu od białych nie musimy w całości obierać. Odcinamy końce łodyg – około 1 cm; czasem więcej jeśli łodyga jest na końcu biało-różowa. Obieranie szparagów nie jest konieczne, jeśli szparagi są bardzo, bardzo świeże. Skórkę usuwamy, jeśli jest zwłókniała i łykowata. Szparagi obieramy wtedy cienko ze skórki używając obieraczki do warzyw, ale naprawdę wystarczy obrać tylko dolną połowę łodygi.

Jak gotować zielone szparagi?

Zielone szparagi z masłemSzparagi wkładamy do wrzącej osolonej i osłodzonej wody. To słodzenie jest bardzo ważne. Nie przejmujcie się, jeśli jesteście na diecie – wodę odcedzamy. 😉 Na dwa litry wody trzeba dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę cukru. Czas gotowania to 10 – 15 minut. Oczywiście szparagów nie można rozgotować, ale ja chyba wolę miększe. Gotuję około 15 minut. Nasze warzywka trzeba delikatnie wyjmować. Krócej gotowane na pewno nie rozpadną się nam podczas wyjmowania. 😉 Używam do tego dwóch łyżek cedzakowych.

Zielone szparagi lubię sobie zjeść same bez dodatków, zwyczajnie jak dziki człowiek 😉 rękami. Do obiadu podaję na półmisku. Na gorące szparagi układam wiórki masła. Masło topi się zanim doniosę szparagi do stołu.

Pyszne i równie proste w przygotowaniu są pieczone zielone szparagi.

Mniam!

4 myśli nt. „Zielone szparagi – jak ugotować i podać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *