Jak zrobić pieczone zielone szparagi?

pieczone zielone szparagi

Zielone szparagi są nieco ostrzejsze w smaku niż białe. Można je przyrządzać dokładnie tak samo jak białe, ale z jednym jest łatwiej. Zielonych szparagów nie obieramy za skórki – skórka jest delikatna i nie trzeba jej usuwać. Możemy je podać gotowane polane masełkiem lub upiec. Równie dobre wychodzą pieczone szparagi na grillu jak i w piekarniku.

Co potrzebujemy do przygotowania pieczonych szparagów w piekarniku?

  • pęczek szparagów
  • oliwa z oliwek ekstra vergine

Jak pieczemy szparagi?

zielone szparagi gotowe do pieczenia

Szparagi myjemy i osuszamy. Odcinamy końce – tak około 1-2 cm. (Osoby szczególnie wrażliwe mogą obrać szparagi , ale najwyżej do połowy – zielone szparagi mają naprawdę delikatną skórkę). Układamy na blasze do pieczenia i polewamy oliwą. Dobrze jest każdego szparaga przeturlać po dnie brytfanki, żeby był obtoczony oliwą ze wszystkich stron. Szparagi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut.

Jak podać pieczone szparagi?

Szparagi pieczone możemy podać jako oddzielnie danie. Doskonale nadają się na kameralną imprezkę wśród znajomych. Możemy też podać szparagi jako dodatek do obiadu. Ostatnio jadłam pieczone zielone szparagi z młodymi ziemniakami z koperkiem i popijałam kefirem. To był po prostu genialny obiad na upalny dzień.

Smacznego!

4 myśli nt. „Jak zrobić pieczone zielone szparagi?

    • Bardzo dziękuję za komentarz. Ostatnio widziałam w tv u Jamiego pieczone zielone szparagi z boczkiem. Jeśli jeszcze uda mi się kupić szparagi to zrobię i opiszę jeśli oczywiście okażą się warte opisywania… Bo nie byłabym sobą, gdybym zrobiła dokładnie tak jak on pokazywał…
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *