Jak ugotować pyszne, białe szparagi?

Szparagi z bułką tartą

Białe szparagi są pyszne i bardzo delikatne w smaku. Ich ugotowanie nie jest skomplikowane. Nie jest prawdą, że trzeba zainwestować w specjalny wysoki garnek do szparagów. W szerokim płaskim rondlu też się doskonale gotują.

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Na początku trzeba kupić ładne szparagi. Powinny mieć na pewno więcej niż cm średnicy. Szparagi obieramy cienko ze skórki używając obieraczki do warzyw Zaczynamy prawie od samej główki. Skórka jest łykowata i trzeba się jej pozbyć.

Obrane szparagi gotowe do gotowaniaJak gotować szparagi?

Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej i osłodzonej wody. Osobiście na 2 litry wody wsypuje 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę cukru. Gotuję około 15 minut, a następnie wyjmuję delikatnie przy pomocy dwóch łyżek cedzakowych. Polewam roztopionym masłem lub przysmażoną na maśle na złoty kolor tartą bułką.

Mniam!

Bardzo podobnie robimy zielone szparagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *