Łosoś teriyaki – pieczony łosoś ze słodką nutą

Pieczony łosoś teriyaki podany na sałacie

Pieczony łosoś w sosie teriyaki to wersja łososia na słodko. Jest błyskawiczny w przygotowaniu. Obiad możemy podać w ciągu 25 minut. Łososia nie trzeba marynować, tak jak jest to konieczne np. przy przygotowaniu łososia w miodzie i musztardzie. A podajemy go po prostu na sałacie. Jeśli użyjemy gotowej do spożycia mytej sałaty, to zaoszczędzimy jeszcze 5 minut. 😉

Łosoś teriyaki – jak zrobić?
Składniki na osobę:

  • filet z łososia bez skóry około 200 g
  • 1 łyżka miodu (ja używam najczęściej spadziowego)
  • 1 łyżka zaprawy terijaki

Filety z łososiaZaczynamy od przygotowania słodkiego sosu teriyaki. Sos taki przygotowujemy łącząc zaprawę do ryb i mięs teriyaki z miodem w proporcji 1:1. (Zaprawę terijaki możemy też sami przygotować łącząc sos sojowy z octem ryżowym i białym winem).

Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy połową przygotowanego wcześniej słodkiego sosu teriyaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po 10 minutach pieczenia polewamy rybę resztą sosu. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Filety z łososia polane słodkim sosem teriyakiŁososia teriyaki podajemy na liściach sałaty polanego sosem. Pysznie się komponuje z młodymi liśćmi szpinaku i z rukolą. Sałata nie wymaga dodatkowego dressingu.

Bardzo proste, pyszne i dietetyczne. 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *