Uwielbiam pieczoną kaczkę. Kiedy jestem w restauracji i mam taką możliwość wybieram kaczkę. Nie jest to najtańsze mięso, więc nie pojawia się zbyt często na moim stole, ale czasem warto sobie kaczkę zafundować. Czasem piekę ją w całości, czasem piekę kaczkę z nadzieniem, a czasem kupuję udka lub piersi i piekę porcje.
Pieczone udka są wyborne w smaku. Mięso jest oczywiście okryte dość tłustą skórą, ale jest jej o wiele mniej niż na piersiach – ja jeszcze dodatkowo część tłuszczu z udek usuwam. Dodatek wina sprawia, że tłuszczu się nie czuje, jakby znika.
Jak upiec udka kaczki w czerwonym winie z dodatkiem śliwek?
- 4 udka z kaczki po około 30 dkg każde
- 400 ml czerwonego wytrawnego wina
- 40 dkg suszonych śliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 czubate łyżeczki majeranku
- pieprz czarny mielony
- sól
Zaczynamy od oczyszczenia udek.
Często na udkach są pozostałości piór. Robimy to bardzo starannie. Udka będziemy jeść ze skórą. ;-).
Od udek odrywamy nadmiary tłuszczu, ale skórę zostawiamy w całości. Oddzielony tłuszcz zachowujemy.
Oczyszczone udka nacieramy czosnkiem (trzeba go wcześniej przecisnąć przez praską). Oprószamy delikatnie solą i pieprzem i posypujemy majerankiem.
Udka przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Z przyprawami powinny poleżeć co najmniej godzinę, a najlepiej od poprzedniego wieczora.
Śliwki suszone zalewamy czerwonym winem na godzinę przed pieczeniem udek. Odstawiamy na bok na blacie kuchennym.
Tłuszcz zesmażamy na patelni i tym tłuszczem smarujemy dno brytfanny, w której będziemy piekli udka. Smarujemy, a nie wlewamy, bo być może będzie go zbyt dużo. 😉
Udka układamy w brytfannie mięsem do dołu, a skórą do góry – potrzebujemy brytfanny z pokrywą. Udka wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i bez przykrycia pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie udka powinny być delikatnie zrumienione.
Wyjmujemy udka z piekarnika. I tu jest wymagana duża ostrożność – szczególnie jeśli nasza brytfanna jest szklana lub ceramiczna. Nie możemy zimnego wina wlać jednym chlustem, bo brytfanna nam pęknie. Wkładamy śliwki i wlewamy wino na mięso łyżką. Polewamy na mięso, a nie po ściankach naczynia. Przykrywamy brytfannę i wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinę i 15 minut.
Pieczone udka kaczki podajemy najlepiej z odrobiną ryżu i z duszonymi jabłkami z rozmarynem. Udko wyjmujemy z kilkoma śliwkami. Oczywiście zawsze możemy podać z kilkoma liśćmi sałaty. Sałata pasuje do pieczonych udek z kaczki nawet bez żadnego dressingu.
Smacznego!