Jak zrobić udka kaczki pieczone w czerwonym winie ze śliwkami suszonymi?

Udko z kaczki pieczone w czerwonym winie ze śliwkami z dodatkiem duszonych jabłek z rozmarynem

Uwielbiam pieczoną kaczkę. Kiedy jestem w restauracji i mam taką możliwość wybieram kaczkę. Nie jest to najtańsze mięso, więc nie pojawia się zbyt często na moim stole, ale czasem warto sobie kaczkę zafundować. Czasem piekę ją w całości, czasem piekę kaczkę z nadzieniem, a czasem kupuję udka lub piersi i piekę porcje.

Pieczone udka są wyborne w smaku. Mięso jest oczywiście okryte dość tłustą skórą, ale jest jej o wiele mniej niż na piersiach – ja jeszcze dodatkowo część tłuszczu z udek usuwam. Dodatek wina sprawia, że tłuszczu się nie czuje,  jakby znika.

Jak upiec udka kaczki w czerwonym winie z dodatkiem śliwek?

  • 4 udka z kaczki po około 30 dkg każde
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 dkg suszonych śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 czubate łyżeczki majeranku
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Kacze udkaZaczynamy od oczyszczenia udek.

Często na udkach są pozostałości piór. Robimy to bardzo starannie. Udka będziemy jeść ze skórą. ;-).

Od udek odrywamy nadmiary tłuszczu, ale skórę zostawiamy w całości. Oddzielony tłuszcz zachowujemy.

Przyprawione kacze udkaOczyszczone udka nacieramy czosnkiem (trzeba go wcześniej przecisnąć przez praską). Oprószamy delikatnie solą i pieprzem i posypujemy majerankiem.

Udka przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Z przyprawami powinny poleżeć co najmniej godzinę, a najlepiej od poprzedniego wieczora.

Suszone śliwki w winieŚliwki suszone zalewamy czerwonym winem na godzinę przed pieczeniem udek. Odstawiamy na bok na blacie kuchennym.

Tłuszcz zesmażamy na patelni i tym tłuszczem smarujemy dno brytfanny, w której będziemy piekli udka. Smarujemy, a nie wlewamy, bo być może będzie go zbyt dużo. 😉

Udka układamy w brytfannie mięsem do dołu, a skórą do góry – potrzebujemy brytfanny z pokrywą. Udka wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i bez przykrycia pieczemy przez pół godziny. Po tym czasie udka powinny być delikatnie zrumienione.

Upieczone kacze udkaWyjmujemy udka z piekarnika. I tu jest wymagana duża ostrożność – szczególnie jeśli nasza brytfanna jest szklana lub ceramiczna. Nie możemy zimnego wina wlać jednym chlustem, bo brytfanna nam pęknie. Wkładamy śliwki i wlewamy wino na mięso łyżką. Polewamy na mięso, a nie po ściankach naczynia. Przykrywamy brytfannę i wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinę i 15 minut.

Pieczone udka kaczki podajemy najlepiej z odrobiną ryżu i z duszonymi jabłkami z rozmarynem. Udko wyjmujemy z kilkoma śliwkami. Oczywiście zawsze możemy podać z kilkoma liśćmi sałaty. Sałata pasuje do pieczonych udek z kaczki nawet bez żadnego dressingu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *