Jak zrobić tatar z łososia z dodatkiem natki pietruszki?

Tatar z łososia

Tatara z łososia jemy wtedy gdy mamy nieprzepartą ochotę na surową rybę, nie mamy czasu, żeby go zamarynować, ani tym bardziej przygotować sushi. Możemy go jeść na co dzień, ale i podać na uroczystą kolację. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Trzeba mieć tylko naprawdę świeżą rybę – na szczęście nie ma z tym problemu przynajmniej w sezonie jesienno zimowym. Do przygotowania tatara z łososia wystarczy nam ostry nóż i deska do krojenia.

A dlaczego tatar z łososia z natką pietruszki? Natka mimo intensywnego smaku doskonale pasuje do delikatnego mięsa z łososia. Doskonale też zielona pietruszka kontrastuje z jego barwą. Tatar z łososia jest doskonałą kompozycją i smakową, i kolorystyczną.

A jak ktoś naprawdę nie lubi natki to polecam tatara z łososia bez tego dodatku – również pyszny i zupełnie inny. 😉

Jak przygotować tatara z łososia z dodatkiem zielonej pietruszki?
Składniki na porcję na 2 osoby:

  • 20 dkg surowego łososia
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • sól

Wystarczy z fileta łososia usunąć ości i mięso w kolorze innym niż łososiowy. Resztę mięsa szatkujemy na drobno lub jeszcze lepiej skrobiemy nożem wyciskając pomarańczowe mięso spośród białych błonek. Błonki co jakiś czas odcinamy i wyrzucamy, następnie dalej skrobiemy.

Cebulę bardzo drobno kroimy.

Do rozdrobnionego łososia dodajemy sok z cytryny i surowe żółtko ze sparzonego wcześniej wrzątkiem jaja. Solimy do smaku. Łosoś wymaga dość dużo soli, ale oczywiście trzeba się kierować własnym smakiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę oraz natkę. Ponownie dokładnie mieszamy. Tatar z łososia z dodatkiem natki jest gotowy do podania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *