Jak pokroić cytrynę do ryby?

Cytryna

Krojenie cytryny wydaje się rzeczą bardzo prostą, ale jak to zrobić, żeby to było jeszcze funkcjonalne? Cytrynę potrzebujemy wziąć w dłoń i wycisnąć nie brudząc się przy tym. Chcemy, żeby sok ściekał wyłącznie tam, gdzie zaplanowaliśmy, a nie pryskał na wszystkie strony. Na dodatek cytryna powinna być pozbawiona pestek. I tu zaczyna się problem… 😉

Jak pokroić cytrynę do ryby?

Cytryna z odciętym końcemCytryna z odciętymi dwoma końcami Cytryna z odciętymi dwoma końcami i przekrojona na pół Odkrojony pierszy "pazurek" od cytryny Odcinamy brzeg "pazurka" odkrojonego od cytryny Pięć kawałków cytryny gotowe do podania

Cytrynę dokładnie myjemy i wycieramy.

Odcinamy obydwa końce.

Kroimy na pół wzdłuż zwracając uwagę na to by kroić w połowie pazurków.

Odcinamy kawałek mniej więcej w połowie pazurka.

Odkrawamy środek – czyli błonę z brzegu pazurków.

Ucinamy tyle kawałków ile potrzebujemy, ścinamy brzegi, a końcem noża usuwamy pestki.

Cytryna jest gotowa do podania.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *