Faszerowane pieczarki

pieczarki_faszerowane_4Faszerowane pieczarki są idealne na przystawkę lub przekąskę. Doskonale pasują do kufla chłodnego jasnego piwa. Łatwo się je przygotowuje i można je przygotować wcześniej, a w odpowiednim momencie wsadzić je na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Składniki kupujemy na sztuki. Najłatwiej jest określić, ile czego potrzebujemy do przygotowania jednej faszerowanej pieczarki.

Faszerowana pieczarka to:

  • pieczarka z usuniętym korzeniem i kołnierzem (taka około 5-6 cm średnicy)
  • pół kulki mini mozzarelli
  • szczypta parmezanu
  • kawałek plasterka szynki, parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, lub po prostu wędzonego boczku

Na wysmarowanej oliwą blasze układamy pieczarki. Do każdej wkładamy pół kuleczki mozzarelli. Posypujemy szczyptą świeżo utartego parmezanu. Przykrywamy plasterkiem wędliny. I już. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po 20 minutach faszerowane pieczarki są dobrze upieczone… i przepyszne… 😉

pieczarki_faszerowane pieczarki_faszerowane_2  pieczarki_faszerowane_3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *