Zupa z soczewicy jest pyszna i możemy przygotować w pół godziny. W jaki sposób tak krótko? Jest wegetariańska. Warzywa gotujemy dość krótko, a na ziarna soczewicy też wystarczy 20 minut.Pozostałe 10 minut to przygotowanie składników. Zupa ma cudny zapach wędzonki dzięki słodkiej wędzonej papryce. A może w nawiązaniu do grochówki powinna się nazywać soczewicówka?
“Soczewicówka” jest dużo łagodniejsza od grochówki. Te ziarna są trochę inne. Właściwie to bardziej jest podobna do zupy fasolowej niż do grochówki.
Jak zrobić przepyszną zupę z soczewicy?
Składniki:
- 20 dkg zielonej soczewicy
- 6 ziemniaków
- odrobina włoszczyzny (1 marchewka, kawałek pietruszki, kawalątek selera, odrobina pora)
- listek laurowy
- ziele angielskie (nie więcej niż 2 kulki)
- sól
- pieprz (10 ziarenek)
- łyżka majeranku
- łyżka słodkiej wędzonej papryki
- opcjonalnie natka pietruszki
Do garnka z jednym lirem wody wkładamy obrane i pokrojone warzywa oraz wypłukaną soczewicę. Dodajemy przyprawy, ale bez soli. Gotujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Solimy do smaku. Zupa jest gotowa do podania.
Bardzo lubię ją z dodatkiem pokrojonej drobno natki pietruszki.
Smacznego!