Jak zrobić keks biszkoptowy?

Tradycyjny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Czasem jednak trzeba mieć ciasto szybciej – sprawa nagła 😉 Albo chce się, żeby dzieci zrobiły i żeby się udało w miarę… Cóż – jest puszyste, słodkie wilgotne i znika … Czytaj dalej

Jak zrobić tradycyjny świąteczny keks z bakaliami?

Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużym dodatkiem bakalii. Lekki aromat wanilii rozchodzący się już w czasie pieczenia wprowadza nas w dobry świąteczny nastrój. Fakt, że w ciągu godziny i 15 minut możemy takie ciasto awaryjnie upiec … Czytaj dalej

Jak zrobić krokiety z pieczarkami na Wigilię?

Krokiety z pieczarkami to po prostu naleśniki z pieczarkami zawinięte na krokiety, z pieczarkowym farszem, lekko podsmażone. Ideał farszu pieczarkowego nie jest jednak dla mnie wspomnieniem Wigilii, a szkolnej wycieczki na Warszawską starówkę w latach siedemdziesiątych. Na Świętojańskiej był punkt … Czytaj dalej