Jak zrobić pyszny żurek?

Żurek to ulubiona zupa mojego męża. Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Doprawiam pieprzem, sola, majerankiem i czosnkiem. Ziemniaki gotuję oddzielnie i podaję na oddzielnym talerzu okraszone słoniną usmażoną z cebulką. Żurek podaje … Czytaj dalej

Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę?

Pieczona biała kiełbasa, to tradycyjne danie na wielkanocny obiad. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu i niekłopotliwa do odgrzania. Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę? Bierzemy tyle kawałków kiełbasy, ile potrzebujemy. Na każdą kiełbasę bierzemy pół średniej wielkości cebuli. Potrzebujemy jeszcze … Czytaj dalej

Jak zrobić mazurek kajmakowy na Wielkanoc?

Na Wielkanoc zawsze robiłam babę drożdżową i sernik. Mazurek kojarzył mi się czymś zbyt słodkim zrobionym głównie z lukru. 10 lat temu podjęłam pewne ryzyko i zrobiłam kilka mazurków, według różnych przepisów. Na stałe do wielkanocnego repertuaru wszedł mi jeden. … Czytaj dalej