Jak zrobić mostek cielęcy pieczony z nadzieniem?

Mostek cielęcy pieczony z nadzieniem jest to sposób na przygotowanie wykwintnego dania z niezupełnie wykwintnego kawałka cielęciny. Mostek cielęce to zasadniczo mięso poprzerastane błonami. Nawet zmielić jest je trudno, bo błony owijają się na nożach maszynki do mielenia mięsa. Jeśli … Czytaj dalej

Rozpoczął się Wielki Tydzień – co tu zjeść?

Rozpoczął się Wielki Tydzień. Dzisiaj Niedziela Palmowa. Palmy, oprócz święcenia w kościele, mroziliśmy w śniegu. Mamy zimę wiosną tego roku. 😉 O Świętach Wielkanocnych zaczynamy myśleć intensywniej. Już mamy plany co będziemy jeść w Wielkanoc i w lany poniedziałek. Ale … Czytaj dalej

Jak ostatnio zrobiłam pasztet?

I co tu zrobić jak chodzi za człowiekiem i chodzi kanapka z domowym pasztetem? Oczywiście wykonanie pasztetu możemy sobie zaplanować. Rodzaj mięsa wybieramy w zależności od tego, czy wolimy pasztet mniej czy bardziej delikatny. Oczywiście najdelikatniejszy będzie z samego kurczaka … Czytaj dalej

Jak zrobić sałatkę jarzynową zawijaną w plastry szynki w galarecie?

Porcje sałatki jarzynowej zawinięte w plastry szynki i zatopione w galarecie to doskonała przystawka. Jest to bardzo ciekawa forma podania sałatki jarzynowej. Genialnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Pasuje na przystawkę przed niedzielnym obiadem, ale fajnie też zjada się taką … Czytaj dalej