Jak zrobić tatara – befsztyk tatarski?

Polędwica wołowa to najlepsze mięso na tatara. Historycznie befsztyk tatarski  był robiony z polędwicy z konia zabitego podczas bitwy. Polędwicę wykrawało się z konia, wkładało się pod siodło własnego konia i jak się trochę pojeździło, to mięso się z błonek … Czytaj dalej

Smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego 2013 Roku!

Wszystkim moim Czytelnikom życzę udanej Wigilii, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, zadowolenia z prezentów i dużo siły i energii do spełniania marzeń w Nowym 2013 Roku!   Pozdrawiam Joanna Ps.: Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych wpisach, … Czytaj dalej

Jak zrobić sushi nigiri z łososiem, tuńczykiem lub krewetkami?

Nigiri sushi to porcja ryżu uformowana na kształt owalny, posmarowana chrzanem wasabi, i przykryta plastrem surowej ryby. W naszych sklepach najłatwiej dostępny jest łosoś i tuńczyk. W specjalistycznych sklepach możemy kupić pokrojoną mrożoną rybę do nigiri i wtedy ewentualnie robić … Czytaj dalej

Jak zrobić sushi maki z pieczonym łososiem smażone w tempurze?

Maki z pieczonym łososiem smażone w tempurze robimy wtedy, gdy potrzebujemy zjeść coś na gorąco, a mamy nieodpartą ochotę na sushi. Czasem nie udaje nam się kupić świeżej ryby, a mamy pragnienie sushi, które po prostu nie daje nam żyć. … Czytaj dalej

Jak zrobić bigos?

Bigos to najbardziej polskie danie. Przypominam sobie bigosową aferę  sprzed kilku lat związaną z produkcją bigosu – czyli procesem wielokrotnego gotowania, który z niezrozumiałych dla mnie powodów był mylony z wielokrotnym odgrzewaniem potrawy. Chodziło o to, czy aby bigos jest … Czytaj dalej