Rozpoczął się Wielki Tydzień – co tu zjeść?

Rozpoczął się Wielki Tydzień. Dzisiaj Niedziela Palmowa. Palmy, oprócz święcenia w kościele, mroziliśmy w śniegu. Mamy zimę wiosną tego roku. 😉 O Świętach Wielkanocnych zaczynamy myśleć intensywniej. Już mamy plany co będziemy jeść w Wielkanoc i w lany poniedziałek. Ale … Czytaj dalej

Jak ostatnio zrobiłam pasztet?

I co tu zrobić jak chodzi za człowiekiem i chodzi kanapka z domowym pasztetem? Oczywiście wykonanie pasztetu możemy sobie zaplanować. Rodzaj mięsa wybieramy w zależności od tego, czy wolimy pasztet mniej czy bardziej delikatny. Oczywiście najdelikatniejszy będzie z samego kurczaka … Czytaj dalej

Jak zrobić chrust czyli faworki – film?

Dzisiaj Tłusty Czwartek – zrobiłam faworki. Moje gotowanie niezupełnie przez przypadek zostało nagrane i powstał film obrazujący wykonanie faworków. Zapraszam serdecznie do oglądania, jak się smaży chrust. Jeśli wam się podoba i chcecie więcej filmów, to bardzo proszę o komentarze.

Jak zrobić tatara – befsztyk tatarski?

Polędwica wołowa to najlepsze mięso na tatara. Historycznie befsztyk tatarski  był robiony z polędwicy z konia zabitego podczas bitwy. Polędwicę wykrawało się z konia, wkładało się pod siodło własnego konia i jak się trochę pojeździło, to mięso się z błonek … Czytaj dalej