Suszone owoce cytrusowe – mandarynki, pomarańcze, cytryny…

Kiedy suszymy owoce cytrusowe? Owoce cytrusowe suszymy na kilka dni przez świętami Bożego Narodzenia. W domu zaczynają nam się wtedy roznosić świąteczne aromaty. W cudowny i prawie niezauważalny sposób pojawia się świąteczna atmosfera. Dawno temu w komunistycznych czasach, żal było … Czytaj dalej

Jak zrobić biały barszcz?

Biały barszcz… intensywnie chrzanowy w smaku… ugotowany na białej kiełbasie, z połówką jajka ugotowanego na twardo, z dodatkiem ziemniaków okraszonych smalczykiem domowym… mmm… pysznie… Barszcz biały to pyszna zupa na jesień i zimę. Często jest też podawania na świąteczny wielkanocny … Czytaj dalej

Jak zrobiłam sernik “złota rosa”?

Sernik “złota rosa” to cudownie aksamitny sernik. Jest puszysty i bardzo, bardzo delikatny. Składa się z trzech warstw – ciasto kruche, masa serowa, bezowa pianka. Nazwa pochodzi od cudownych złocistych kropelek, które zaczynają się ukazywać na powierzchni bezy jak ciasto … Czytaj dalej

Jak marynować grzyby?

Marynowane grzyby to dokonały dodatek do mięs pieczonych, który był u mnie w rodzinie zawsze serwowany na święta – i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Przeważnie pojawiały się marynowane opieńki, maślaki lub podgrzybki. Uwielbiam też marynowane kurki. Wiem, że … Czytaj dalej

Jak zrobić marynowanego łososia?

Łosoś marynowany to naprawdę niesamowity w smaku sposób na podanie łososia. Właściwie to fajniej brzmi pastrami z łososia, ale go nie gotujemy, lub carpaccio z łososia, ale jest doprawiony… Pomysł wzięłam z jednego z telewizyjnych programów Pascala. Trochę zmieniłam składniki … Czytaj dalej