Jak zrobić pyszną, wilgotną pieczeń z piersi indyka?

Mięso z piersi indyka lubi się zrobić suche w smaku. Są jednak na to skuteczne sposoby. Indykowi dobrze robi pieczenie w rękawie do pieczenia lub szczelnie przykrytym naczyniu żaroodpornym. Trzeba go też umiejętnie przyprawić. Jak się zabrać za pieczeń z … Czytaj dalej

Jak zrobić schab pieczony ze śliwkami faszerowany polędwicą?

Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą jest to ciekawe danie na proszony obiad. Dobrze nadaje się na święta i tym podobne okazje. Co potrzebujemy kupić, żeby zrobić i podać schab pieczony faszerowany polędwicą i śliwkami? Kupujemy dość gruby schab wieprzowy i … Czytaj dalej

Jak zrobić pyszny żurek?

Żurek to ulubiona zupa mojego męża. Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Doprawiam pieprzem, sola, majerankiem i czosnkiem. Ziemniaki gotuję oddzielnie i podaję na oddzielnym talerzu okraszone słoniną usmażoną z cebulką. Żurek podaje … Czytaj dalej

Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę?

Pieczona biała kiełbasa, to tradycyjne danie na wielkanocny obiad. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu i niekłopotliwa do odgrzania. Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę? Bierzemy tyle kawałków kiełbasy, ile potrzebujemy. Na każdą kiełbasę bierzemy pół średniej wielkości cebuli. Potrzebujemy jeszcze … Czytaj dalej