Jak zrobić kaczkę faszerowaną ryżem z jabłkami i cynamonem?

Przepis na cynamonową kaczkę faszerowaną ryżem, żurawiną i jabłkami podała mi kilka dni temu koleżanka. Ula robiła na Święta Bożego Narodzenia gęś z takim nadzieniem, ale mówiła, że do kaczki też dobrze się nadaje. Dałam się skusić. Kaczka wyszła bardzo … Czytaj dalej

Jak zrobić bigos?

Bigos to najbardziej polskie danie. Przypominam sobie bigosową aferę  sprzed kilku lat związaną z produkcją bigosu – czyli procesem wielokrotnego gotowania, który z niezrozumiałych dla mnie powodów był mylony z wielokrotnym odgrzewaniem potrawy. Chodziło o to, czy aby bigos jest … Czytaj dalej

Jak zrobić tradycyjny wigilijny kompot z suszu?

Na zakończenie Wigilii do słodkich potraw dobrze jest napić się kompotu z suszu. Szczególnie suszone śliwki pomagają na trawienie. Tradycyjny wigilijny kompot z suszonych owoców ma lekko wędzony posmak. Może być zrobiony z samych suszonych śliwek lub z dodatkiem jabłek … Czytaj dalej

Jak zrobić kompot z owoców suszonych ze świeżymi pomarańczami?

Kompot z suszonych owoców to tradycyjny bożonarodzeniowy kompot. Jednak dzieci nie do końca lubią lekko wędzony smak tradycyjnego kompotu z suszu. U mnie na Wigilii pojawia się w związku z tym dodatkowo kompot niewędzony. Trzeba pamiętać, że musimy zacząć przygotowanie … Czytaj dalej

Jak zrobić wigilijnego śledzia w occie z cebulą?

Jak byłam mała na Wigilię u mnie w domu jadało się śledzia wyłącznie w occie. Nawet nie wiedziałam o istnieniu innych śledzi. Śledź w occie jest więc smakiem mojego dzieciństwa i bardzo dobrze z Wigilią się kojarzy. Jak zrobić marynowanego … Czytaj dalej