Jak marynować grzyby?

Marynowane grzyby to dokonały dodatek do mięs pieczonych, który był u mnie w rodzinie zawsze serwowany na święta – i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Przeważnie pojawiały się marynowane opieńki, maślaki lub podgrzybki. Uwielbiam też marynowane kurki. Wiem, że … Czytaj dalej

Jak zrobić mostek cielęcy pieczony z nadzieniem?

Mostek cielęcy pieczony z nadzieniem jest to sposób na przygotowanie wykwintnego dania z niezupełnie wykwintnego kawałka cielęciny. Mostek cielęce to zasadniczo mięso poprzerastane błonami. Nawet zmielić jest je trudno, bo błony owijają się na nożach maszynki do mielenia mięsa. Jeśli … Czytaj dalej

Smacznych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego 2013 Roku!

Wszystkim moim Czytelnikom życzę udanej Wigilii, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, zadowolenia z prezentów i dużo siły i energii do spełniania marzeń w Nowym 2013 Roku!   Pozdrawiam Joanna Ps.: Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych wpisach, … Czytaj dalej

Jak zrobić keks biszkoptowy?

Tradycyjny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Czasem jednak trzeba mieć ciasto szybciej – sprawa nagła 😉 Albo chce się, żeby dzieci zrobiły i żeby się udało w miarę… Cóż – jest puszyste, słodkie wilgotne i znika … Czytaj dalej

Jak zrobić tradycyjny świąteczny keks z bakaliami?

Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużym dodatkiem bakalii. Lekki aromat wanilii rozchodzący się już w czasie pieczenia wprowadza nas w dobry świąteczny nastrój. Fakt, że w ciągu godziny i 15 minut możemy takie ciasto awaryjnie upiec … Czytaj dalej