Sałatka z kapusty pekińskiej

salatka-z-kapusty-pekinskiejSałatka z kapusty pekińskiej ma słodką nutę więc pasuje do obiadu do mięs ze słodką nutą, tudzież do tych, do których do których i tak słodkie dodatki dodajemy. Kaczka z jabłkiem i żurawiną  będzie pasowała dobrze, ale i kurczak pieczony z nadzieniem. Schab faszerowany polędwicą również. Inne przykłady wybierzcie sami. Ważne jest to, że szczególnie przy tak pracochłonnych daniach przygotowanie sałatki nie zajmie mam zbyt dużo czasu.

Składniki  na sporą michę sałatki z kapusty pekińskiej 😉

  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • jedno duże jabłko lub dwa mniejsze – lepsze będzie lekko kwaskowe
  • puszka ananasów
  • 2-3 łyski gęstej śmietany 18% tłuszczu (do zup i sosów)

Liście kapusty trzeba dość drobno poszatkować, Jabłka kroimy w drobną kostkę. Tylko ananasy dodajemy w większych kawałkach.

Odkładamy na bok kilka kawałków ananasa.

Resztę składników dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę z kapusty pekińskiej s dodatkiem jabłek i ananasa przekładamy do miski i dekorujemy odłożonymi wcześniej kawałkami ananasa. Mniam!

Sałatkę tę skomponowała kiedyś moja córeczka. Po prostu z rzeczy, które były w domu, akurat na te miała ochotę. Połączenie składników bardzo nam podpasowało.

A jak wam się podoba? Czy zdarza się wam wrzucić przypadkowe składniki do miski wymieszać i krzyknąć:  “EUREKA!” ?

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *