Sałatka z kapusty pekińskiej ma słodką nutę więc pasuje do obiadu do mięs ze słodką nutą, tudzież do tych, do których do których i tak słodkie dodatki dodajemy. Kaczka z jabłkiem i żurawiną będzie pasowała dobrze, ale i kurczak pieczony z nadzieniem. Schab faszerowany polędwicą również. Inne przykłady wybierzcie sami. Ważne jest to, że szczególnie przy tak pracochłonnych daniach przygotowanie sałatki nie zajmie mam zbyt dużo czasu.
Składniki na sporą michę sałatki z kapusty pekińskiej 😉
- kilka liści kapusty pekińskiej
- jedno duże jabłko lub dwa mniejsze – lepsze będzie lekko kwaskowe
- puszka ananasów
- 2-3 łyski gęstej śmietany 18% tłuszczu (do zup i sosów)
Liście kapusty trzeba dość drobno poszatkować, Jabłka kroimy w drobną kostkę. Tylko ananasy dodajemy w większych kawałkach.
Odkładamy na bok kilka kawałków ananasa.
Resztę składników dokładnie mieszamy. Przygotowaną sałatkę z kapusty pekińskiej s dodatkiem jabłek i ananasa przekładamy do miski i dekorujemy odłożonymi wcześniej kawałkami ananasa. Mniam!
Sałatkę tę skomponowała kiedyś moja córeczka. Po prostu z rzeczy, które były w domu, akurat na te miała ochotę. Połączenie składników bardzo nam podpasowało.
A jak wam się podoba? Czy zdarza się wam wrzucić przypadkowe składniki do miski wymieszać i krzyknąć: “EUREKA!” ?