Sałatka z glonów wakame jest moim ulubionym dodatkiem do sushi. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
- glony wakame
- ogórek
- ocet ryżowy
- cukier
- sól
- prażony sezam
Ogórek ucieramy na tarce, lekko solimy.
Garść glonów wakame zalewamy wodą (wrzątkiem). Moim zdaniem glony są najsmaczniejsze – mają odpowiednią jędrność – jak zalewamy 10 g glonów 0,3 litra wody. Wchłaniają wtedy prawie wszystką wodę, ale nie za dużo.
Jak glony się namoczą – po około 3 minutach – osączamy je. Jak ostygną łączymy je z osączonymi ogórkami. Doprawiamy osłodzonym octem ryżowym i posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego!
smaczne i zdrowe polecam tą sałatkę wszystkim nawet przeciwniką glonów
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Joanna