Sałatka z cykorii z kukurydzą i rodzynkami

Sałatka z cykorii z kukurydzą i rodzynkami

Cykoria, kukurydza i rodzynki – właściwie wszystko jest w tytule, ale… Cykoria jest warzywem z lekką goryczką w smaku. Żeby sałatka była pyszna trzeba umieć kupić cykorię, która będzie mimo wszystko bardzo delikatna w smaku. Wybieramy  rośliny z liśćmi w kolorze białym z żółtocytrynowym brzegiem. Jeśli ubarwienie cykorii przechodzi w zieleń zaplanujmy sobie inną sałatkę. Zielona cykoria jest bardzo gorzka. Ważne jest też przechowywanie cykorii. Po prostu nie można jej trzymać na świetle.

W jakich proporcjach połączyć składniki na sałatkę z cykorii, kukurydzy i rodzynek?

  • 30 dkg cykorii
  • 1 puszka kukurydzy
  • garść rodzynek
  • 1 czubata łyżka majonezu

Sałatka z cykorii z kukurydzą i rodzynkami - składniki

Jeśli mamy świeże, miękkie rodzynki, to po prostu wkładamy je do sałatki. Jeśli jednak są dość twarde to lepiej je namoczyć. Rodzynki zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą.  Moczymy tylko tyle czasu ile mamy. Pół godziny powinno wystarczyć, żeby owoce nam trochę zmiękły. ;-)

Cykorię drobno kroimy. Dodajemy osączone rodzynki, kukurydzę, majonez i mieszamy.

Majonezu możemy zastąpić łyżką dobrej, kwaśnej śmietany sałatkowej 22% tłuszczu. W przypadku braku śmietany i majonezu robimy sami majonez domowy. Przygotowanie majonezu w domu to tylko kilka minut. Jest lepszy od kupnego i naprawdę podkreśla smak sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *