Jak zrobić pyszny żurek?

Żurek to ulubiona zupa mojego męża. Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Doprawiam pieprzem, sola, majerankiem i czosnkiem. Ziemniaki gotuję oddzielnie i podaję na oddzielnym talerzu okraszone słoniną usmażoną z cebulką. Żurek podaje … Czytaj dalej

Jak zrobić pyszną grochówkę z soczewicą?

Pyszną grochówkę z soczewicą jadłam u szwagra na działce w minioną niedzielę. Oczywiście spytałam: jak ją zrobił? Wysłuchałam, a co z tego zapamiętałam postanowiłam zapisać. Składniki: wywar z golonki, boczek wędzony, groch, włoszczyzna, soczewica, czosnek, ziemniaki, przyprawy: pieprz, sól, ziele … Czytaj dalej

Jak zrobić rosół z ryby z pulpetami?

Rosół z ryby robię jak mam czas pilnować gotujących się resztek rybnych. Muszą się gotować 4 godziny. Skąd wziąć takie resztki rybne? Kupuję całą rybę. Sama ją filetuję. Zostaje głowa, kręgosłup, płetwy… Na dodatek jest na nich jeszcze dużo rybiego … Czytaj dalej