Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów?

Sierpień i wrzesień to cudowny czas pomidorów. Właśnie wtedy zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów króluje na moim stole. Zasadniczo robi się ja bardzo podobnie do zwykłej zupy pomidorowej. Trzeba sobie tylko wcześniej przygotować pulpę z pomidorów. Ostatnio gotowałam taką zupę … Czytaj dalej

Jak zrobić zielone gazpacho?

Gazpacho zielone jest równie pyszne jak tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorami. To jest kolejna pyszna zupa na upalny dzień. Daje nam poczucie orzeźwienia. A wszystkich którzy nie jadają gazpacho bo im się w głowie nie mieści jak można mieszać ogórki … Czytaj dalej

Jak zrobić gazpacho – hiszpański chłodnik?

Gazpacho to pyszna zupa na upalny dzień. Chłodna, więc daje nam poczucie orzeźwienia, a jednocześnie jest pewną odmianą od naszego polskiego chłodnika z botwinki na kefirze lub na przykład chłodnika owocowego z wiśni. Może też być cudownym wspomnieniem z wakacji … Czytaj dalej