Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanej woszczyzny z rosołu. Trzeba tylko wszystko drobno pokroić, dodać kilka składników i mamy danie na śniadanie lub kolację, tudzież sałatkę do obiadu. Sałatka jarzynowa to także tradycyjna sałatka na Wielkanoc. Wprawdzie potrafię … Czytaj dalej

Jak zrobić pomidora z mozzarellą na przystawkę?

Mozzarella z pomidorem to wykwintna przystawka i zarazem dietetyczny posiłek na śniadanie lub kolację. Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko pokroić pomidora i kulkę sera mozzarella i położyć na talerzyku. Przybieramy to listkami świeżej bazylii i każdy sam polewa sobie … Czytaj dalej

Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z rodzynkami?

Seler naciowy ma dużo delikatniejszy smak niż korzeń selera. Jednak smak jest tak charakterystyczny, że stanowi przewodnią nutę smakową w sałatkach nawet z niewielką zawartością selera. Dodatki powinny być raczej neutralnymi w smaku wypełniaczami. Można na koniec doprawić sałatkę trochę … Czytaj dalej

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami?

Zrobiłam wreszcie sałatkę ze świeżego szpinaku, sera pleśniowego z błękitna pleśnią, ciemnych winogron, awokado i orzechów włoskich. Koleżanka napisała na twarzoksiążce, że jadła kiedyś taką sałatkę w restauracji i teraz w domu ją powtarza. Składniki dobrze skomponowały mi się w … Czytaj dalej