Łosoś teriyaki – pieczony łosoś ze słodką nutą

Pieczony łosoś w sosie teriyaki to wersja łososia na słodko. Jest błyskawiczny w przygotowaniu. Obiad możemy podać w ciągu 25 minut. Łososia nie trzeba marynować, tak jak jest to konieczne np. przy przygotowaniu łososia w miodzie i musztardzie. A podajemy … Czytaj dalej

Smażone okonie…

Czasem się zastanawiam, która ryba jest najsmaczniejsza. Okonie wygrywają wśród słodkowodnych ryb z polskich wód. Smażony okoń to po prostu delicja. Oczywiście wygrywa ten świeżo złowiony i usmażony na jachcie… tudzież równie świeżo złowiony i usmażony w dobrej smażalni np. … Czytaj dalej

Jak zrobić marynowanego łososia?

Łosoś marynowany to naprawdę niesamowity w smaku sposób na podanie łososia. Właściwie to fajniej brzmi pastrami z łososia, ale go nie gotujemy, lub carpaccio z łososia, ale jest doprawiony… Pomysł wzięłam z jednego z telewizyjnych programów Pascala. Trochę zmieniłam składniki … Czytaj dalej

Jak zrobić śledzie z miodem i wiśniami?

Śledzie w sosie z wiśni to rolmopsy z miodem i wiśniami. Delikatnie zakwaszone z odrobiną korzennej nuty w słodko-kwaśnym sosie z wiśni…. Mniam… Nadają się i na zwykłą kolację i na przystawkę, a nawet jako jedna z potraw wigilijnych. Cała … Czytaj dalej

Jak zrobić tatar z łososia z dodatkiem natki pietruszki?

Tatara z łososia jemy wtedy gdy mamy nieprzepartą ochotę na surową rybę, nie mamy czasu, żeby go zamarynować, ani tym bardziej przygotować sushi. Możemy go jeść na co dzień, ale i podać na uroczystą kolację. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. … Czytaj dalej