Jak zrobić schab pieczony?

Jak zrobić schab pieczony to pytanie na które można odpowiedzieć dopiero jak zdecydujemy, co będziemy z tym schabem robić. Inaczej pieczemy schab do obiadu, a inaczej jeśli chcemy mieć pieczeń do kanapek, a właściwie inaczej studzimy. Jeśli podajemy schab do … Czytaj dalej

Jak zrobić rosół z ryby z pulpetami?

Rosół z ryby robię jak mam czas pilnować gotujących się resztek rybnych. Muszą się gotować 4 godziny. Skąd wziąć takie resztki rybne? Kupuję całą rybę. Sama ją filetuję. Zostaje głowa, kręgosłup, płetwy… Na dodatek jest na nich jeszcze dużo rybiego … Czytaj dalej

Jak zrobić zwykłego śledzia w oleju z cebulką?

Śledź w oleju z cebulką jest najprostszą w przygotowaniu wersją śledzia. Jeśli kupimy solone matiasy, trzeba je wymoczyć w wodzie i odsolić. Dobrze jest próbować śledzie co jakiś czas i sprawdzać słoność, ale raczej nie moczymy dłużej niż godzinę. Czasem … Czytaj dalej

Jak zrobić mocno pikantnego śledzia z papryką peperoni?

Śledź w pikantnym sosie z papryką peperoni od kilku lat króluje u mnie w domu na wszystkie postne okazje. Można też taktować go jako pikantną sałatkę śledziową, bo sos jest naprawdę bogaty. A oto przepis na pikantną sałatkę śledziową z … Czytaj dalej

Jak zrobić słodko-kwaśnego śledzia z rodzynkami?

Już wiem, jak zrobić słodko-kwaśnego śledzia z rodzynkami. W sobotę byłam u przyjaciół na super smacznej imprezce. Dwa dania były przepyszne i jeszcze takich nie jadłam. Był to pasztet z wątróbki niepieczony i słodko-kwaśna sałatka śledziowa z rodzynkami. Oczywiście poprosiłam … Czytaj dalej