Jak zrobić bitki wołowe w sosie grzybowym?

Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Jest też wygodne do podania na rodzinny obiad. Można przygotować wcześniej i w odpowiednim momencie odgrzać i podać. Jest to szczególnie wygodne jak zbieramy dużą rodzinę … Czytaj dalej

Jak zrobić tort orzechowy z kremem kawowym?

Tort makowy z kremem cytrynowym i orzechowy z kremem kawowym to rodzinne przepisy mojej teściowej. Torty z kremem kawowym to moje ulubione. Przepyszny jest także tort bezowy z kremem kawowym. Torty te robię trochę inaczej niż było w oryginalnych przepisach … Czytaj dalej

Jak zrobić niepieczony pasztet z wątróbki drobiowej i pieczarek?

Niepieczony pasztet z wątróbki to ciekawa pasta do kanapek. Można też zjeść taki pasztet na przystawkę zagryzając z pieczywem. Smakuje pysznie tak z ogórkiem kiszonym lub z odrobiną chrzanu jak i bez dodatków. Czas przygotowania to nie więcej niż 45 … Czytaj dalej

Pasztet domowy – co zrobić z resztkami mięsa z rosołu?

Pasztet domowy zawsze jest pyszny, chociaż w zależności od dobranych przypraw, gatunku użytego mięsa (wołowina, kura, kurczak, cielęcina, indyk) lub po prostu proporcji gotowanego mięsa z rosołu do innych składników przybiera różne smaki. Zrobienie pasztetu zawsze jednak rozwiązuje problem: “Co … Czytaj dalej

Jak zrobić tort makowy z kremem cytrynowym?

Tort makowy z kremem cytrynowym i orzechowy z kremem kawowym to rodzinne przepisy mojej teściowej. Wszyscy, nawet zdecydowani “niezjadacze” tortów łamią się, gdy poczują w ustach ten smak. Oczywiście robię te torty trochę inaczej niż było w oryginalnym przepisie – … Czytaj dalej