Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę?

Pieczona biała kiełbasa, to tradycyjne danie na wielkanocny obiad. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu i niekłopotliwa do odgrzania. Jak przygotować pieczoną białą kiełbasę? Bierzemy tyle kawałków kiełbasy, ile potrzebujemy. Na każdą kiełbasę bierzemy pół średniej wielkości cebuli. Potrzebujemy jeszcze … Czytaj dalej

Jak zrobić kurczaka pieczonego z nadzieniem?

Kurczaka z nadzieniem, zasadniczo robię według przepisu, którego moja mama używała do przygotowania indyka z nadzieniem na święta Bożego Narodzenia. Indyk niestety jest zbyt duży, by piec go często. I tu niewielki kurczak bardzo dobrze spełnia swoją rolę. Smak jest … Czytaj dalej

Jak zrobić mazurek kajmakowy na Wielkanoc?

Na Wielkanoc zawsze robiłam babę drożdżową i sernik. Mazurek kojarzył mi się czymś zbyt słodkim zrobionym głównie z lukru. 10 lat temu podjęłam pewne ryzyko i zrobiłam kilka mazurków, według różnych przepisów. Na stałe do wielkanocnego repertuaru wszedł mi jeden. … Czytaj dalej