Jak zrobić nalewkę z pigwy – pigwowca japońskiego?

Nalewka z pigwy jest aromatyczna, delikatnie rozgrzewająca, po prostu pyszna. Ma cudowny złotobrązowy kolor. Jest wspaniała na długie zimowe wieczory. Oczywiście nie można nadużywać, ale w rozsądnych ilościach podobno działa leczniczo. Ma pomagać przy przeziębieniu i na dolegliwości żołądkowe. Pigwa, … Czytaj dalej

Jak upiec w całości jabłka żurawiną do kaczki?

Upieczone w całości jabłko żurawiną jest atrakcyjnym dodatkiem do pieczonej kaczki, tudzież pieczonego indyka. Jabłka piecze się bardzo prosto. Z jabłka usuwany gniazda nasienne tak aby nie powstała dziura na wylot przy ogonku. Najlepiej jest po prostu użyć specjalnego narzędzia … Czytaj dalej

Jak zrobić pieczoną doradę na grillu lub w piekarniku?

  Pieczona dorada to naprawdę wykwintny obiad. Dorada jest dość drogą rybą, a podajemy jedną całą rybę na osobę. Naprawdę warto jednak spróbować. Tę pyszną rybę można też przygotować na grillu. Jak przygotować doradę do pieczenia? Doradę trzeba oczyścić z … Czytaj dalej