Jak zrobić pasztet z wątroby wołowej prawie bez tłuszczu?

Przepis na pasztet z wątroby wołowej dostałam od koleżanki, która na stałe mieszka w jednym z krajów arabskich i ze względu na specyfikę miejsca ma ograniczony dostęp do niektórych produktów. Na dodatek stosuje dietę, w której tłuszcz ogranicza do minimum. … Czytaj dalej

Jak zrobić smażoną wątrobę wieprzową?

Bardzo lubię smażoną wątr0bę wieprzową. Wprawdzie jest trochę twardsza od wątróbki drobiowej, ale lepiej – bezpieczniej się przygotowuje. Moim subiektywnym zdaniem mniej tłuszcz pryska przy smażeniu. Przy smażeniu wątróbki wieprzowej nie trzeba dla ochrony używać maski spawacza. 😉   Jak … Czytaj dalej

Jak zrobić portugalską zupę biedaków?

Czym jest portugalska zupa biedaków? Nazwa odzwierciedla składniki, ale nie odzwierciedla smaku. To zupa ugotowana na wywarze z resztek rybnych. W domu gotuję ją przeważnie na łbach z łososia, tudzież kręgosłupach i płetwach, które pozostały mi po przygotowaniu sushi. Kolejne … Czytaj dalej