Jak zrobiłam sernik “złota rosa”?

Sernik “złota rosa” to cudownie aksamitny sernik. Jest puszysty i bardzo, bardzo delikatny. Składa się z trzech warstw – ciasto kruche, masa serowa, bezowa pianka. Nazwa pochodzi od cudownych złocistych kropelek, które zaczynają się ukazywać na powierzchni bezy jak ciasto … Czytaj dalej

Jak zrobić “samosa” z nadzieniem z dyni i sera?

Samosa to świetna wegetariańska przystawka – zasadniczo są to trójkątne pierożki. Dla jednych samosa są smażone dla innych wyłącznie pieczone w piecu. Dla mnie jest to głównie sposób doprawienia nadzienia, żeby miało odrobinę indyjskich aromatów. Moje ostatnie samosa były składane … Czytaj dalej

Jak marynować grzyby?

Marynowane grzyby to dokonały dodatek do mięs pieczonych, który był u mnie w rodzinie zawsze serwowany na święta – i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Przeważnie pojawiały się marynowane opieńki, maślaki lub podgrzybki. Uwielbiam też marynowane kurki. Wiem, że … Czytaj dalej

Jak zrobić risotto z podgrzybkami?

Risotto z podgrzybkami to naprawdę poezja smaku. Cudowny aromat leśnych grzybów, delikatne ziarna ryżu i masło… Można nadać tej potrawie nieco dzikości dodając gałązkę rozmarynu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu. Niestety podczas przygotowania każdego risotto trzeba stać nad rondlem/patelnią i mieszać, … Czytaj dalej